Stowarzyszenie "Wielkie Serce"

Stowarzyszenie na rzecz Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego nr 1

KONTAKT

Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy nr 1
ul. Barska 45
30 - 307 Kraków

tel/fax  12-266-29-67

 

 

XV MAŁOPOLSKI KONKURS
KUCHARSKO-CUKIERNICZY

 

    W dniach 12 i 13 maja 2016 roku uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 30 wzięli udział w XV Małopolskim Konkursie Kucharsko-Cukierniczym.

    Z zadaniami konkursowymi zmagali się uczniowie kierunku kucharz i cukiernik z wielu szkół z Krakowa, poza Krakowa i z zagranicy, m.in. SOSW nr 1 w Krakowie, SOSW w Kobylance, ZSS w Nowym Sączu, , ZSS nr 31 w Krakowie i in., oraz goście z zagranicy z Czech i ze Słowacji.

    Tematem przewodnim konkursu było „ZDROWO, SŁODKO I WYTRAWNIE, SYMETRYCZNIE I ASYMETRYCZNIE”.

    Nasi uczniowie wykonywali słodkie desery jak i potrawy kucharskie związane z tematyką konkursu.

    Już od godziny 8.00 uczestnicy konkursu, przy przydzielonych dla nich stanowiskach, w skupieniu przystąpili do realizacji założonych zadań. Ich pracę oceniało jury, w którego składzie znaleźli się przedstawiciele: Izby Rzemiosła, Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, prasy branżowej. Zastosowano profesjonalne procedury i technologie. Podobnie jak u cukierników efekty pracy dwuosobowych drużyn przerosły najśmielsze oczekiwania widzów, jak i oceniającego jury. Po zakończonej pracy licznie zgromadzona publiczność oglądała gotowe potrawy, jak i sposób ich podania i prezentacji.

    Nasi uczniowie w składzie – Paulina Puchalska (kl. II D) i Damian Okarmus (kl. II D) - kucharze, przygotowywali: ZAKĄSKA: krem podwójnie pomidorowy z soczewicą. DANIE GŁÓWNE: Kaczka na słodko i wytrawnie z zapiekanką ziemniaczaną i carpaccio z buraka z kozim serem.

    Z kolei uczniowie w składzie – Jakub Płoszaj (I A) i Natalia Cieślik (III A) – cukiernicy, przygotowywali: W KOSZYCZKU: figurki marcepanowe; CIASTKA BANKIETOWE: „W lawendowym sadzie” – jaglane tartaletki z kremem jaglano-lawendowym z owocami; TORT: „Skarby Ziemi” – z musem z marchwi i pomarańczy z kawałkami tapioki gotowanej w mleku migdałowym z jadalną ziemią.

    W oczekiwaniu na ogłoszenie wyników XV Małopolskiego Konkursu Kucharsko- Cukierniczego licznie zgromadzona widownia miała okazję podziwiać efekty dwudniowych zmagań uczniów, uczestników kolejnej edycji tej imprezy. Na osobiście przygotowanych przez uczniów stanowiskach stanęły dekoracje inspirowane tematem przewodnim konkursu.

    Wyniki rywalizacji ogłosiła pani dyrektor Anna Kosińska w otoczeniu jury, gości specjalnych, sponsorów. Ogłaszanym wynikom towarzyszył aplauz publiczności, kolegów i koleżanek, opiekunów uczestników konkursu.

    Choć w tym roku nie stanęliśmy na podium, nasze ekipy cukiernicza i kucharska zostały zauważone i docenione a także wielokrotnie chwalone przez obecnych gości którzy degustowali wykonane potrawy.